torstai 1. lokakuuta 2015

Uusi pakollinen ruokavalio

Juuri kun tuli sellainen tunne, että ehkä tämä ruokavalio on saatu kuntoon ja ehkä tiedän, mitä kuuluu syödä... niin sitten oireet pahenee ja totean, että ei tämä vain toimi. Viime keväästi asti jotain on ollut oudosti, ruoansulatus toiminut turhankin vilkkaasti, ilmaa kertynyt vatsaan ja olo ei ole ollut hyvä.

Aloin kiinnittää enemmän huomiota siihen, mitä syön ja yritin löytää tarkkailulla, mikä ruoka-aine minulle aiheuttaa oireita. Tarkkailu on yhä kesken mutta laktoositon ruokavalio nyt ainakin on ehdoton. Kävin ravitsemusterapeutilla ja hän ehdotti, kuten olin jo vähän googletellut, ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliota eli FODMAPia.

FODMAPista löytyy paljon blogikirjoituksia ja listoja sopivista ruoka-aineista, jotkut hieman vaihtelevatkin. Muutama kunnon lähdekriittinenkin kirjoitus löytyy googlettamalla, esimerkiksi täältä.

Idea kuitenkin on parin viikon ajan syödä sopivia ruoka-aineita, mitkä eivät pidä suolistoa ärsyttäviä ainesosia sisällään. Tämän jälkeen voi alkaa kokeilla, mitkä epäsopivien listasta voisi kuitenkin itselle sopia.

Olen nyt muutaman päivän ollut tällä ruokavaliolla, hieman toki vielä hakusessa, mitkä kaikki tosiaan sisältävät noita epäsopivia ainesosia, ja ainakin olo on ollut todella paljon parempi. Lähes kaikki oireet ovat jo parissa päivässä menneet kokonaan pois tai kaikki oireet ovat ainakin helpottaneet.

Toki aluksi tuli sellainen olo, että kaikki on kielletty ja ei tästä tule mitään. Mihin kaikkeen tungetaan esim sorbitolia, samoin vehnää on ihan kaikkialla! Kieltämättä teki mieli heittää paperi pois ja sanoa että antaa olla.

Mutta kyllä se lopulta helpotti, kunhan ajatukset sai järkevöityä. Olin käynyt ravitsemusterapeutilla ja hän antoi muutamat tuotteet, mitä kannattaa kokeilla. Jos nyt ensimmäinen viikko menee jo näin hyvin, ehkä uskallan jo aikaisemmin lähteä pikkuhiljaa kokeilemaan ja testaamaan, mistä suolistoni tykkää.

Hieman olen antautunut ajatukselle siitä, että laktoosittoman ruokavalion lisäksi gluteeniton ruokavalio tulee osalliseksi elämääni. Testeillä haluan varmistuksen, onko kyse keliakiasta vai viljayliherkkyydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti