torstai 15. toukokuuta 2014

Ruokapäiväkirjaa

Kirjoitin jo aiemmin, että painonpudotus jumittui ja sillä linjalla on menty jo muutaman viikon. Aluksi masensi todella paljon, sillä olin jo tottunut -1kg/viikko ja olin jo ehtinyt haaveilla, että saavutan normaalipainon syksyn alussa. Masensi ja vitutti (suoraan sanoen).

Vaikka kirjoitinkin, että painon jumitus on ihan normaalia ja keho tarvitsee aikaa tottua uuteen painoon, uusiin päiväkalorimääriin ja kaikkeen muuhunkin. Siitä huolimatta mieli oli tosi alhaalla.

Jossain kohtaa kuitenkin tajusin, että on ihan turha masennella tämän asian kanssa. Painoa on kuitenkin pudonnut yli 20kg! Ja kiinteytymistä on tapahtunut koko ajan eli ei vaaka kaikkea kerro. Uskon myös, että olen kerryttänyt lihasmassaa ahkeran treenini vuoksi.

Olenkin tässä parin viikon aikana päättänyt alkaa mittailla itseäni ja luottaa enemmän niihin tuloksiin kuin vaakaan. Totta kai haluan, että vaakakin näyttäisi hyviä tuloksia, mutta kyllä senkin aika tulee.

Päätin myös, että kahden viikon ajan tarkkailen syömisiäni ja kirjaan kaiken ylös. Laitoin päiväkalorimääräkseni 1200kcal, mikä toivon mukaan auttaisi minua pääsemään yli tästä jumituksesta.


Eli siitä alkoi ruokapäiväkirjan pitäminen, mikä ei todellakaan ole minun juttuni. En ole tarvinnut ruokapäiväkirjaa, kun laihdutin yli 20kg enkä jatkossakaan sitä pidä. Mutta nyt kun paino pysyy paikoillaan ja kuitenkin liikun, niin pakko tarkistaa, mitä suuhunsa laittaa ja pitää "dieettiä". En nyt sanoisi olevani dieetillä, sillä jos 1200kaloriin mahtuu herkkuja, niin sittenhän niitä siellä on!


Kuntoplus-sivuston mukaan tuolla kalorimäärän pudotuksella pitäisi painoa tippua aika lailla pois mutta jotenkin omalla kohdalla en jaksa uskoa sitä. Olen varma, että tarvitsen vain kunnon alkusysäyksen, että paino lähtee taas rinnettä alas, eikä hillu siellä ylhäällä tasanteella. Joku sanoi Facebookissa, että kroppa tarvitsee shokkihoidon, että paino lähtee taas putoamaan ja se varmaan pitää paikkaansa.

Syön päivässä 5-6 kertaa noin 3-4 tunnin välein. Välipalat ovat arviolta 150-200kcal ja kunnon ruoat 250-300kcal, riippuen vähän mitä on ruoaksi ja mitä olen jo aiemmin päivällä syönyt. Syön kerran päivässä lämpimän ruoan.

Ruoaksi näiden kahden viikon aikana olen syönyt kaalilaatikkoa, katkarapu- ja kanasalaattia, pinaattikeittoa, tortilloja ja pizzaa. Tärkeää on laskea esimerkiksi kaalilaatikon ja pizzan kokonaiskalorimäärät, minkä jälkeen laskea kuinka paljon yksi annos sisältää. Esimerkiksi pizzan kokonaiskalorimäärä oli huimat 2770kcal, mutta pizzasta tuli 16 reilua palaa ja yhden palan kalorimäärä oli noin 175kcal.

Olen myös tykästynyt smoothieihin, mitä voin syödä aamu-, väli- tai iltapalaksi. Pääasiassa käytän luonnon jogurttia, missä on 100g/1dl vain 40kcal. Yleensä smoothielasilliseen menee 1dl luonnonjogurttia ja, riippuen muusta sisällöstä, ripaus maitoa. Yleensä laitan smoothieen banaanin, vaikka banaanissa onkin koosta riippuen noin 100kcal. Mutta se makeuttaa luonnonjogurttia niin, ettei smoothie tarvitse mitään makeutusta. Sen lisäksi laitan sekaan jäisiä mustikoita, mansikoita tai mustaherukoita 1dl. Täyttävä ja herkullinen juoma!

Kaloreiden laskeminen on auttanut pääsemään jumituksen yli. Ensimmäisen viikon jälkeen paino putosi 2kg ja toisella viikolla toiset 2kg eli yhteensä 4kg! Toivon mukaan nämä kaksi viikkoa vaikuttavat vielä seuraaviin viikkoihin, jollain oudolla tavalla.

Nyt ainakin tiedän, jos paino jossain kohtaa taas jumittaa, että kaksi viikkoa kaloreiden laskemista auttaa asiaa. Liikun kuitenkin todella paljon ja syön maltillisesti, niin eiköhän paino taas jatkossa putoa normaalilla tavalla. Jumitusvaihe kuitenkin tuli 20kg:n jälkeen, mikä on jo todella suuri määrä kiloja pois eli kropan on ollut varmasti vaikea ymmärtää, että mitä ihmettä on tapahtunut.

Mutta nyt voin iloisesti sanoa, että -27kg tällä hetkellä! Olen superiloinen!

Olen pian lähdössä ulkomaan matkalle kahdeksi viikoksi, Japaniin, ja siellä tulee kyllä käveltyä mutta myös syötyä. Menemme mieheni kanssa Osakaan, mikä on Japanin ruokapääkaupunki eli se varmaan kertoo paljon. Joskin, Japanin ruoka ja ruokakulttuuri ovat hieman eri asia kuin Suomessa. Viime Japanin matkalla Tokiossa mielestäni laihduin parikin kiloa eli toivottavasti niin käy tälläkin matkalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti