sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Treeneilyä

Vielä viime vuonna, jos joku olisi kysynyt minulta, mikä on tärkein asia painonpudotuksessa, olisin vastannut liikunta. Nyt kun olen oppinut todella paljon kalorien määrästä ja terveellisestä ruokavaliosta, olen tullut siihen tulokseen, että jo pelkällä ruokavalion muutoksella pystyy laihduttamaan ja pääsemään huimiin tuloksiin. Liikunta on totta kai hyvinkin suositeltavaa ja tärkeää mutta ruokavalio on vielä tärkeämpi.

Viime keväänä ja kesänä olin jatkuvasti kipäeänä ja flunssakierteissä, minkä takia en pystynyt liikkumaan. Tuolloin en vielä osannut syödä oikein eli painonpudotus oli todella haasteellista, kun ei päässyt liikkumaan. Nyt kun olen oppinut syömään, liikunta lähinnä tehostaa painonpudotusta ja saa minusta muutenkin terveellisemmän.

Pyrin liikkumaan joka päivä edes jotenkin, vähintään hyötyliikunnan merkein. Salilla käyn vaihtelevasti kahdesta kerrasta jopa kuuteen kertaan. Olen jakanut salipäivät lihaskunnolle ja aerobisella liikunnalle, koska molemmat ovat tärkeitä. Yritän myös käydä mieheni tai kaverini kanssa pelaamassa tunnin sulkkista, tavoitteena kerran viikossa mutta jos lipsuu. Myös lepo on erityisen tärkeää!

Lihaskuntopäivinä tykkään olla kauan nostamassa painoja tangolla. En puhu nyt mistään älyttömistä painoista vaan sellaisista painoista, minkä eteen saa nähdä vaivaa mutta niitä pystyy nostamaan pitkiä harjoituksia. Erityisesti naisilla tärkeää on tehdä useita toistoja ja useilla sarjoilla.

Teen tangolla kyykkyä, maastavetoa ja suorin jaloin maastavetoa. Painot vaihtelevat tällä hetkellä 40-70kg:n välillä. Toistoja teen yleensä 10 ja sarjoja 5-8, riippuen vähän lajista ja jaksamisesta.

Tangon jälkeen menen vielä jalkaprässiin, missä teen yleensä kolme sarjaa ja 15 toistoa. Sen jälkeen vastalihasliikkeitä laitteella tai lattialla sama määrä.

Käsilihaksia treenaan ihan liian vähän mutta niitäkin tulisi huomioida. Jostain syystä olen tuhottoman huono penkkipunnerruksessa, enkä ole saanut kerrytettyä käsilihaksiini voimaa. Olen kuitenkin päättänyt treenata lihaksia, jotta painonpudotuksen yhteydessä kädet näyttäisivät myös paremmilta.

Teen todella paljon erilaisia käsilihasliikkeitä, jotta saisin kokonaisvaltaisen treenin. Jokaista liikettä teen pääasiassa samalla teemalla eli kolme sarjaa ja 15 toistoa. Liikkeet ovat esimerkiksi ranskalainen punnerrus, hauiskääntö, pystypunnerrus, ojentajapunnerrus, dippi, vipunostosivulle, taljapunnerrus. Nämä liikkeet itse olen kokenut monipuolisiksi ja minulle sopiviksi.

Aerobisina päivinä pyrin olemaan kuntopyörällä 30-60min kestävyysharjoituksen vuoksi. Omalle keholla kuntopyörä tuntuu tällä hetkellä parhaimmalta laitteelta. Tavoitteena olisi lisätä juoksemisen määrää, sillä luin tutkimuksen, missä joka päivä 15-30min juoksu edistää painonpudotusta hurjasti. Vaikuttaa myös siltä, että päivät vaikuttavat siihen, miten jaksaa juosta.

Tärkeää treenatessa on lämmitellä lihaksen hyvin ja venytellä kunnolla, jotta lihakset pysyvät kunnossa, paikat eivät ole kipeät ja on mukava treenata. Kannattaa myös muistaa juoda todella hyvin, sillä lihas sisältää paljon nestettä ja joutuessaan kovalle treenille, lihas myös tarvitsee nestettä pysyäkseen hyvänä ja tullakseen kiinteäksi.

En tosiaan ole mikään expertti kuntoilussa mutta olen yrittänyt löytää itselle sopivat treenitavat. Yritän vaihdella tosiaan noita sarjoja ihan sen takia, että keho ei totu vakioon vaan kehitystä tapahtuisi. Kangistun todella helposti kaavoihin eli tarkoituksena olisi vähän vielä muuttaa treenipäivien sisältöä, etteivät olisi aina niin samanlaisia.

Tässä vielä tämänhetkinen tilanne treenivaatteiden kanssa:


Kuten näkyy, kiloja on kyllä karissut mutta perseessä on vielä paaaaljon kaventamisen varaa. Tällä viikolla harmitti, kun paino ei ollut pudonnut haluamallani tavalla mutta sen sijaan senttejä oli lähtenyt perseestä enemmän mitä olin ajatellut! Eli ehkä "think positive" -asenne ja muistutus siitä, että lihasmassa painaa enemmän mitä läski, eikä vaaka kerro sitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti