perjantai 16. tammikuuta 2015

Tavoitteita ja kokemuksia

En todellakaan ole mikään expertti painonpudotuksessa ja olen huomannut, että kaikki tavat eivät sovi kaikille. Oma tapa pudottaa painoa täytyy itse löytää ja se voi viedä aikaa.

Itsellä kun on tavoitteena melko massiivinen painonpudotus, olen todennut, että minun kohdallani sen pitää tapahtua hitaasti mutta varmasti. Aloitin tosiaan reilu vuosi sitten Operaatio: Elämänmuutos, miksi olen sitä alkanut kutsua. Pudotin painoa viime keväänä -27kg, joskin vain -24kg pysyi poissa. Jostain syystä en saanut painoa putoamaan, stressasin ja turhauduin. Päätin pitää taukoa koko painonpudotuksesta, sillä siitä ei yksinkertaisesti tullut mitään.

Olen lukenut paljon artikkeleita painonpudotuksesta ja olen monen kanssa samaa mieltä kirjoituksissa. Yksi tärkein huomio oli, en muista kenen kirjoittama, että kehon täytyy tottua uuteen painoon. Luulen, että omalla kohdallani tulin siihen tilanteeseen, että kehoni oli totuttava olemaan yli 20kg kevyempi ja myös syömistottumusteni oli mukauduttava yli 20kg kevyemmän ihmisen ruokavalioon. Uskon, että tästä syystä paino ei enää pudonnut, koska kehoni oli sekaisin ja pisti vastaan. Joku voi väittää vastaan mutta tähän minä uskon.

Reilu puoli vuotta pidin taukoa ja paino heitteli 4kg:n paikkeilla. Eli pystyin pitämään itseni sen 20kg kevyempänä. Tarvitsin uuden kimmokkeen, uuden motivaation jatkaa operaatiota. Joulukilot saivat minut kauhistumaan ja otin itseäni niskasta kiinni.


Päätin, että tänä keväänä on operaationi toinen vaihe, jolloin tavoitteena on saada 15-20kg pois. Kevään jälkeen pidän taas taukoa ja opettelen elämään uudella painollani, uudella ruokatottumuksillani.

Operaationi kolmas ja viimein vaihe alkaa viimeistään 2016 vuoden alusta, jolloin minun pitää saada viimeiset muutamat kilot pois, ne vaikeimmat kilot. Ja kiinteyttää vartaloani. Kahden vuoden, kahden operaationi vaiheen jälkeen olen toivon mukaan pudottanut hieman yli 40kg ja sen jälkeen alkaa hienosäätö.

En ole aikaisemmin kertonut suoraan maksimipainoani mutta varmasti teksteistä on pystynyt jotain päättelemään, minkälaisesta urakasta on kyse. Aluksi minua hävetti kertoa, mihin painoon olin itseni päästänyt, enkä halunnut paljastaa sitä kuin vasta tavoitteeni saavutettua. Mutta nyt olen tullut siihen tulokseen, että minun on paljon helpompi pudottaa painoa, kun ihmiset oikeasti tietävät, minkälaisesta vaarallisesta tilanteesta olen lähtenyt ja kuinka paljon olen oikeasti jo saavuttanut.

Eli eletään vuotta 2013 ja loppusyksystä käyn viimein vaa'alla. Vaaka näyttää muutaman gramman yli 122kg. Luit oikein, 122kg. Vaikka kukaan ei usko minua, kun olen numerosta joillekin kertonut. Kukaan ei ole pitänyt minua niin isona.

Olen 173cm pitkä ja minun pitäisi painaa 73kg. 75kg on jo painoindeksin mukaan lievää ylipainoa. Mikäli suorittaa matemaattisen laskutoimituksen, minun piti tuolloin lähteä pudottamaan melkein 50kg. Toki painonpudotuksen alkuvaiheessa luulin vielä olevani 175cm ja asetin tavoitteekseni 80kg, mutta silloin 40kg:n painonpudotus tuntui helpommalta kuin 50kg:n.

Ja nyt elämme vuoden 2015 alkua ja paino on 97kg eli painonpudotusta -25kg. Olen siis melkein ottanut muutaman kilon takapakkini kiinni. Jouluna paino pääsi 104kg:oon. Ja kovaa vauhtia mennään! Toivon olevani kesään mennessä vähintään 85kg. 80kg on päätavoitteeni mutta olen tyytyväinen myös 85kg.

Olen tosiaan jatkanut kaloreiden laskemista, enkä enää tarvitse yhtä paljon ruokaa mitä aikaisemmin. Yritän olla syömättä itseäni liian täyteen ja ähkyyn, jotta vatsalaukkuni suurene. Juon paljon vettä ja vihreää teetä, olen jättänyt paljon herkkuja ja alkoholia pois. Vain jos olen säästänyt kaloreita ja kalorit sallivat herkuttelun, minä herkuttelen.


Laitan jossain kohtaa yhden esimerkkiviikkoni tänne blogiin ja miten olen kalorit laskenut. Itse lasken ihan Wordin taulukolla, koska en ole vielä kokenut mitään netin kalorinlaskuohjelmaa itselle sopivaksi ja vaivattomaksi. Siitä näkisin, syönkö varmasti oikein mutta oma systeemi tuntuu niin paljon helpommalta. Onko suosituksia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti