sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Ulkonäköpaineet

On mielenkiintoista, miten historiassa ihannoitiin lihavia naisia, sillä se kertoi varakkuudesta. Tuohon aikaan ei kuitenkaan ollut paljon rahaa ostaa ruokaa, mutta silti lihavuutta yritettiin saavuttaa keinoilla millä hyvänsä. Pikku hiljaa trendi on kuitenkin muuttunut päinvastaiseen suuntaan ja nykyään ihannoidaan melkeinpä anoreksiaa.

Joka päivä, kun katsomme televisiota, näemme mainoksia ja luemme uutisia, kaikkialla esiintyy hoikkia ja hyvännäköisiä ihmisiä. Mallimaailmassa tämä on mennyt vielä pahemmaksi ja moni malliksi haaveileva saa itselleen anoreksian malliuran sijaan.


Mielestäni on tärkeää, että hoikkaa ja hyväkuntoista vartaloa pidetään hyvänä, sillä se antaa esimerkin siitä, mihin tähdätä. Mutta kun se menee laihuuden ihannointiin ja ylipainon syrjintään, mennään hieman liian pitkälle.

Aina löytyy niitä, jotka eivät yksinkertaisesti pysty pysymään normaalipainossa. Masennus lisääntyy koko ajan ja niihin käytettävät lääkkeet lihottavat, vaikka ruokavalio ja liikunta olisivat kunnossa. Aina on niitä, jotka ovat ylipainoisia. Ja varmasti suurin osa heistä on niitä, jotka eivät haluaisi olla ylipainoisia mutta eivät mahda sille mitään.

Olen itse ollut (ja olen yhä, osittain) siinä kierteessä, että kauhistelen miltä näytän peilistä ja mitä muut minusta sanovat, sen jälkeen syön itsesääliini ja paisun vielä enemmän. Loputon kierre.

Tilannetta ei helpota se, että kaikkialla esitellään hoikkia ja pieniä ihmisiä, nauretaan minun jenkkakahvoille ja selluliittikerroksille. Se tuntuu todella kamalalta, kun ihmiset arvostelevat. Etenkin kun itse haluaisit tehdä jotain asialle, mutta et vain pysty.


Kuten aiemmassa tekstissä kirjoitin, vaaka ja painoindeksi eivät aina kerro koko totuutta. On myös tehty tutkimuksia, että ylipainoisetkin voivat olla hyväkuntoisia. Ei siis ole tarkoitus, että meidän kaikkien täytyy olla muodottomia kukkakeppejä vaan muotoja saa olla ja jotain, mistä pitää kiinni. Tärkeää on se, ettei ylipainoa ole niin paljon, että se altistaa sairauksille, pahentaa polvia,  tekee huonokuntoiseksi ja niin edelleen.

Hyvä keino parantaa itsetuntoa ja päästä eroon muiden tuomasta ulkonäköpaineista, on seuraavanlainen harjoitus: katso itseäsi joskus peilistä ja hymyile. Sano, että olet kaunis. Hymyile vielä vähän enemmän ja jatka päivääsi. Toista niin usein kuin tarpeellista.

Meistä jokainen on erilainen ja kauneudesta löytyy niin monta eri määritelmää, mitä maailmassa on ihmistä. Tärkeintä on itse löytää oma kauneutensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti