tiistai 18. helmikuuta 2014

Painoindeksistä

Painoindeksi (body mass index, BMI) kertoo pituuden ja painon suhteesta. Se soveltuu käytettäväksi aikuisväestölle, ei esimerkiksi lapsille, nuorille tai vanhuksille. Painoindeksi ei myöskään anna tietoa rasva- tai lihaskudoksen määrästä kehossa. Voit laskea oman painoindeksisi esimerkiksi täällä.

Oxfordin yliopiston numeerisen analyysin professori Nick Trefethenin mukaan nykyinen laskutapa on epäonnistunut, koska se ei ota huomioon sitä, kuinka paljon enemmän massaa pitemmillä ihmisillä on luontaisesti. Hän esittää uutta kaavaa käytettäväksi. Trefethen painottaa kuitenkin, että hän on matemaatikko eikä suinkaan lääkäri. Hänen kaavansa ei pohjaa lääketieteelliseen tutkimukseen. Voit kokeilla, miten painoindeksi muuttuu uuden laskuatavan mukaan täällä.


Silloin kun aloitin painonpudotuksen eli 9/2013 painoindeksini läheni sairaalloista lihavuutta mutta pysyi juuri ja juuri vaikean lihavuuden asteikolla. Painoindeksini tällä hetkellä 2/2014 on noin puolivälissä merkittävää lihavuutta ja tavoitteena on kesän alkuun mennessä päästä lievän lihavuuden asteikolle.

Kertooko painoindeksi kuitenkaan koko totuutta? Onko sopiva paino todellakin katsottavissa asteikosta?

Itse olen lähtenyt tekemään elämänmuutosta, mihin kuuluu tällä hetkellä painonpudotus ja painonhallinta. Pidän kg-kalenteria, jotta tiedän kuinka paljon olen pudottanut painoa, olen alkanut pitää blogia, jotta voin jakaa painonpudotuskokemuksiani... olen myös huomannut käyväni vaa'alla aivan liian usein, joka päivä. Sopiva väli vaa'alla käymiseen olisi viikon välein ja sekin maksimissaan.

Minulle alkaa tulla painosta ja painonpudotuksesta pakkomielle. Se ei tietysti tarkoita sitä, että pystyisin kokonaan jättämään herkut ja viettäisin kaiken ajan kuntosalilla ja liikkuen. Masentelen ja angstailen syömisiäni sitten myöhemmin.

Tärkeintä olisi, että itse on tyytyväinen siihen, miltä näyttää peilissä. Vielä tärkeämpää on, että on tyytyväinen omassa vartalossaan. Että on hyvä olla.

Mielestäni painoindeksin pitäisi olla suuntaa antava ja motivoida ihmisiä pudottamaan painoa. Ylipainolla on kuitenkin niin paljon terveydellisiä haittavaikutuksia, että on tärkeää saada se alas.

Seuraavassa tekstissä pohdin hieman ulkonäköpaineita, mitä kohtaamme päivittäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti